livnu.dk

Britney Spears: Singers konservatorskabssag forklaret

Mange aspekter af Britney Spears’ økonomi og personlige liv har været kontrolleret af hendes far og andre i de sidste 13 år under en form for juridisk værgemål kaldet et konservatorium. Det blev oprettet i 2008, efter at den amerikanske popstjerne, kendt for hits som Ups I Did It Again! og Toxic, stod over for en offentlig mental sundhedskrise. En domstol løslod sangerinden fra konservatoriet i fredags.

Hvorfor blev konservatoriet oprettet?
Sangerinden begyndte at opføre sig uberegnelig i 2007, efter at hendes skilsmisse fra Kevin Federline blev afsluttet og hun mistede forældremyndigheden over deres to børn. En række offentlige hændelser rejste bekymring for hendes mentale velfærd, hvor stjernen skabte overskrifter for at barbere sit hoved og slå en fotografs bil med en paraply. I 2008 blev hun to gange indlagt på hospitalet under en midlertidig psykiatrisk vurderingsdom, blandt andet efter en hændelse, hvor hun angiveligt nægtede at overgive sine sønner i en stand-off, der involverede politiet. Et midlertidigt konservatorium blev etableret omkring dette tidspunkt og gjort permanent senere samme år. I de seneste retssager havde hendes far Jamies advokater sagt, at konservatoriet var “nødvendigt for at beskytte Britney i enhver forstand af ordet”. De sagde: “Hendes liv var i ruiner, og hun var i fysisk, følelsesmæssig, mental og økonomisk nød.”

Hvad er konservatoriet?
Et konservatorium er givet af en domstol for personer, der ikke er i stand til at træffe deres egne beslutninger, som dem med demens eller andre psykiske sygdomme. Spears’ konservatorium blev delt i to dele – den ene for hendes ejendom og økonomiske anliggender, den anden for hende som person. Jamie Spears var ansvarlig for begge dele, men trak sig som sin datters personlige konservator i 2019 med henvisning til helbredsmæssige årsager, erstattet af en domstolsudnævnt plejepersonale. Mr. Spears blev suspenderet som konservator af hendes finansielle ejendom i september 2021, erstattet af en revisor valgt af Britney og hendes advokat. I årene under konservatoriet udgav Spears tre albums, havde et succesfuldt ophold i Las Vegas og optrådte adskillige tv-optrædener, herunder et ophold som dommer i US X Factor.

Hvad betyder konservatoriet. kontrol?
Konservatoriet har magt over hendes økonomi og karrierebeslutninger plus store personlige forhold, såsom hendes besøg med sine teenagesønner, og om hun kan blive gift igen. Hun sagde til en domstol i juni: “Jeg vil gerne være i stand til at blive gift og få en baby. Jeg fik at vide lige nu i konservatoriet, at jeg ikke er i stand til at blive gift og få en baby.” Konservatorerne ville ikke lade hende få sin prævention fjernet, hævdede hun. Hun sagde også, at hun blev tvunget til at tage på turné, tvunget til at tage medicin, hun ikke ville have, og gå i genoptræning. Retsprotokoller indhentet af The New York Times viste, at dens rækkevidde endda strakte sig til farven på hendes køkkenskabe. En dokumentar lavet af avisen hævdede også, at sangerindens telefon og soveværelse var blevet aflyttet af sikkerhedspersonale, der arbejdede for hendes far.

Tidslinje: De vigtigste datoer

Første smagsprøve på stjernestatus

1998

 • Britney Spears, 16, katapulterer til toppen af globale pophitlister med sin debutsingle …Baby One Mere tid.
 • Teenage-Spears skabte både kontrovers og en loyal fandom
 • BilledtekstTeenage-Spears skabte både kontrovers og en loyal fandom. BILLEDE COPYRIGHT BYGETTY-BILLEDER
 • Mere end 20 år senere forbliver hendes debutalbum af samme navn det bedst sælgende album af en teenage soloartist.
 • Personlige kampe brød ud i offentligheden

Februar 2007

 • Spears forfølges af pressen midt i en tumultarisk forældremyndighedsstrid med eksmanden Kevin Federline, påstande om, at hun er en uegnet mor og spørgsmål om hendes mentale helbred.
 • Spyd var ofte pi ses på flugt fra tabloidfotografer
 • Midt i tabloid-vanviddet bliver hun fanget på kamera, mens hun barberer sit hoved. Et par dage senere smadrer hun en paparazzos SUV gentagne gange med en paraply.
 • Spears’ far bliver hendes konservator

2008

 • Efter ophold på hospitalet og genoptræning anmoder Spears’ far Jamie en domstol i Los Angeles om at placere sin datter under et midlertidigt konservatorium. Han er tiltalt for at træffe beslutninger om hendes karriere samt hendes ejendom og økonomiske anliggender.
 • Konservatoriet forlænges på ubestemt tid senere samme år.
 • Spears forlader en restaurant i Beverly Hills med hendes far Jamie

2013

 • På trods af at hun ikke er i stand til at håndtere sine egne anliggender, fortsætter Spears med at arbejde. Efter at have rehabiliteret sit image med et succesfuldt syvende studiealbum og adskillige optrædener på tv, begynder hun på et fireårigt koncertophold i Las Vegas.
 • Spyd på scenen på Planet Hollywood resort i Las Vegas

2019-2020

 • Spears siger, at hun holder en pause fra arbejdet på grund af sin fars helbredsproblemer. Senere på året træder Jamie Spears midlertidigt væk som sin konservator med henvisning til sit dårlige helbred.
 • Britney Spears angiver gennem sine advokater, at hun ikke længere ønsker, at hendes far skal være involveret i at håndtere hendes karriere. En advokat siger, at Spears er “bange for sin far” og ikke vil vende tilbage til scenen, så længe han bevarer kontrollen.
 • Indramning af Britney Spears-filmpremierer

Februar 2021

 • En New York Times-dokumentar om popstjernens opgang og fald samt om hendes behandling af medierne, skaber en masse offentlig interesse for hendes konservatorium.
 • Britney taler ud

Juni-juli 2021

 • Tilhængere af Britney Spears uden for retsbygningen i Los Angeles
 • I et eksplosivt retsvidneforklaring hævder Britney Spears, at hun var bedøvet, tvunget til at optræde mod sin vilje og forhindret i at få flere børn under konservatoriet.
 • Hun siger, at hun ikke vil optræde igen, mens hendes far bevarer kontrollen over sin karriere og anmoder officielt om, at han bliver erstattet som hendes konservator.
 • Far planlægger at træde tilbage

August 2021

strong>

 • Jamie Spears siger, at han er klar at træde tilbage som sin datters konservator “når tiden er inde” og lover at deltage i en “ordnet overgang”.
 • Han spørger senere retten, om selve konservatoriet skal fortsætte, og siger, at hans datter skal gives chancen for at styre sine egne anliggender.
 • Far suspenderet som konservator

September 2021

 • Kl. en domstol i Los Angeles, suspenderer en dommer Jamie Spears fra den juridiske ordning, der gav ham kontrol over hans datters liv.

Hvad har Britney Spears sagt?

 • Sangerinden “er blevet konfronteret med et årti langt mareridt, kafkask mareridt orkestreret af hendes far og andre”, sagde hendes advokat i september.
 • I sit retsmøde i juni , bad stjernen dommeren om at afslutte det “fornærmende” arrangement og sagde, at hun var “traumatiseret”.
 • “Dette konservatorium gør mig langt mere skade end gavn,” sagde hun og talte på afstand. “Jeg fortjener at have et liv.”
 • Hun har også takket fans, der førte kampagne til #FreeBritney for deres støtte. Britney Spears: Alt, hvad hun sagde i retten.

Hvad har Jamie Spears sagt?

 • Hr. Spears har sagt, at han elsker sin datter “betingelsesløst” og havde “forsøgt at gøre, hvad der er i hendes bedste interesse”.
 • Efter sin datters retsforklaring sagde hans advokat, at han var “ked af at se sin datter lide og have så meget smerte”.
 • Alligevel nægtede han, at hr. Spears var ansvarlig for de restriktioner, der tilsyneladende var pålagt hans datters privatliv, og anmodede om en undersøgelse af vidnesbyrdet.
 • Efter Britneys anmodning i juli om at få ham erstattet, Spears indvilligede i at træde tilbage som sin konservator og bad senere retten om at overveje, om selve konservatoriet skulle fortsætte.
 • “Gennem konservatoriet har Britney været i stand til at vende tilbage til en vej mod stabilitet i alle disse faser af hendes liv,” sagde hans advokat i begyndelsen af november. “Missionen har været vellykket, og det er nu på tide, at Britney genovertager kontrollen over sit liv.”

Hvad næste gang for Britney?
stjerne vil begynde et nyt kapitel af sit liv, herunder at blive gift med sin forlovede Sam Asghari uden at have brug for godkendelse fra sine konservatorer. Den juridiske strid med hendes far vil sandsynligvis fortsætte, efter at konservatoriet slutter. I juli sagde Spears, at hun var parat til at “fremsætte anklager” mod sin far. “Jeg er nødt til at skille mig af med min far og sigte ham for misbrug af konservatoriet,” sagde hun. Konservatorskabsmisbrug kan involvere økonomisk udnyttelse eller pålæggelse af overdrevne personlige begrænsninger på nogen i din varetægt.

Retsdokumenter afsløret af New York Times i juni viste, at stjernen fik en godtgørelse på $2.000 om ugen, mens hendes fars løn som konservator var omkring 16.000 dollars om måneden, plus penge til leje af kontorlokaler og en procentdel af forskellige aftaler underskrevet for hans datter. Sangerindens advokat har anklaget hendes far for økonomisk forseelse og “høste millioner af dollars fra sin datters ejendom”.

I september fortalte han journalister, at han havde “alvorlige spørgsmål” om “potentiel forseelse, herunder interessekonflikter”. , misbrug af konservatorium og den åbenlyse spredning af fru Spears formue”, og lovede en “top-til-bund” undersøgelse af dokumenter relateret til sagen.