livnu.dk

Tjek DMI for lyn

Gå direkte til DMI Lyn: https://www.dmi.dk/kontakt/spoergsmaal-og-svar/skybrud-lyn-og-torden/

Mange mennesker bryder sig ikke om lyn – og det er der god grund til. Lyn er nemlig kraftige, elektriske udladninger, der finder sted mellem ladede områder i jordens atmosfære. Lyn har evnen til at ødelægge materielle ting og potentielt slå et menneske ihjel. Derfor er det også fuldt forståelig, hvis du gerne vil vide, hvornår det lyner, så du kan opholde dig et sikkert sted.

Derfor kan du med fordel tjekke DMI for lyn. Under deres side ”Lyndata” kan du nemlig følge med i, hvor der er blevet registreret lyn i Danmark. Læs med videre, hvis du vil vide mere om, hvordan registreringen fungerer.

Her måler DMI lyn

I Danmark bliver der målt lyn på det danske målernetværk. Det består af seks lynpejlere og en centralenhed. Lynpejlerne er placeret følgende steder i Danmark:

  • Sindal
  • Bovbjerg
  • Rømø
  • Hellebæk
  • Gedser
  • Rønne

Det nuværende lynpejlesystem i Danmark blev installeret tilbage i år 2000. Det er i stand til at registrere langt størstedelen af de lyn, der slår ned i, eller over, Danmark. Det vil derfor også sige, at lynpejlerne både måler de lyn, der går fra sky til jord, såvel som de lyn der går fra sky til sky.

Sådan måler DMI lyn

Når et lyn opstår, genereres der en elektromagnetisk bølge. Denne bølge breder sig i alle mulige retninger fra det sted, hvor lynet enten blev udløst eller slog ned.

Det danske system er derfor designet til at foretage krydsspejlinger og tidsstemplinger af disse elektromagnetiske bølger. Mere konkret går de enkelte pejlestationer ind og registrere, hvilken retning lynudløsninger har fundet sted i. Derudover registrerer pejlerne også tidspunktet for lynet samt strømstyrken.

Når pejlestationerne har lavet registreringen, bliver disse informationer sendt videre til DMIs centralenhed. Herefter kan lynene blive både lokaliseret og tidsbestemt. Derfor formår pejlesystemet også at registrere lyn med en nøjagtighed, der befinder sig inden for +/- 500-1000 meter.

DMI og lyn

På DMIs hjemmeside kan du finde flere forskellige informationer om lyn. Først og fremmest kan du naturligvis se, om der er registreret nogle lyn i dag, og hvor tæt på dig disse lyn i så fald er.

Derudover kan du også tjekke DMI for lyn, der tidligere har fundet sted. Faktisk har du mulighed for at gå helt tilbage og tjekke lyn, der fandt sted i år 2002.

Du har også mulighed for at indsnævre din søgning, så du kun får data om lyn i den kommune, hvor du er bosat – eller en hvilken som helst anden kommune.

Når det kommer til kommunespecifikke lyndata, har du mulighed for at gå tilbage til år 2011.

Foruden al denne data om lyn, har du også mulighed for at finde radarbilleder over lyn på DMI. Hvis du derfor gerne vil vide mere om denne type vejr, er der altså rig mulighed for at blive klogere på DMIs hjemmeside.

Hvad er et lyn?

Kort fortalt er et lyn en kraftig, elektrisk udladning. Ladning kan både ske fra sky til jord eller fra sky til sky. Lyn opstår, når der har været en massiv spændingsforskel mellem henholdsvis toppen og bunden af en tordensky.

Gå direkte til DMI Lyn: https://www.dmi.dk/kontakt/spoergsmaal-og-svar/skybrud-lyn-og-torden/