livnu.dk

DMI pollental

Gå direkte til DMI Pollen: https://www.dmi.dk/pollen/

I Danmark findes der mere end 1 million pollenallergikere. Det vil sige, at mere end hver 5. dansker i sommerhalvåret døjer med løbende næse, kløende øjne og udfordringer med at opholde sig i naturen.

Er du iblandt den store gruppe af pollenallergikere herhjemme? Eller har du familie, der er ramt af allergien, har du brug for at have kendskab til pollental dag for dag. DMI-pollental er en uundværlig information for de mere end 1 million danskere, hvis hverdage og livskvalitet bliver påvirket af pollenallergi.

Hvad er DMI Pollental?

DMI-pollental er en gratis og brugervenlig funktion, der ligger frit tilgængelig for alle. Funktionen er udarbejdet i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.

Funktionen findes både på DMI’s hjemmeside samt på instituttets app. Datafunktionen fortæller dig om, hvor stor mætningen af pollen har været i 1 kubikmeter luft det forrige døgn. Tallene opsamles fra målinger foretaget i både Viborg samt i hovedstaden. Målestanderne befinder sig 15m over jorden. DMI-funktionen kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor stort omfang pollen der er i luften. Dermed kan du bedst forberede dig, før du skal ud i den danske natur.

Oversigten – som både kan ses på hjemmesiden samt i DMI’s app – giver dig et hurtigt og hjælpsomt overblik over de forskellige kilder til pollen.

Pollentallet dækker over følgende:

  • Birk
  • Bynke
  • El
  • Elm
  • Græs
  • Hassel

Ud for hver kategori er der et tal. Des højere tallet er, des større er mængden af pollen pr. 1 kubikmeter luft. For mange mennesker er det sådan, at man er overfølsom over flere typer af træpollen. Birk er den type træpollen, flest mennesker er overfølsom overfor. Selvom pollensæsonen for birk er iblandt de korteste, er det dén, som er mest intensiv. DMI pollentallene opdateres dagligt om eftermiddagen.

Få vigtig information om pollen hos DMI

Det er ikke kun de brugbare og hjælpsomme pollental, du kan få adgang til, når du besøger hjemmesiden eller går til appen. DMI har udarbejdet en digital sektion, hvor du kan få gode råd til at minimere dine reaktioner ved at følge pollen-varslingen. Du kan melde dig på en informationsplatform, der giver dig besked om særligt høje pollental.

Derudover kan du læse artikler, der giver dig viden om, hvilke vejrmæssige situationer der påvirker pollentallet. Denne viden kan være en hjælp for dig, når du vil undgå forværring af symptomer, og når du vil hjælpe andre med at minimere reaktionerne på pollenallergi.

Sådan påvirker vejret pollentallet

Vejret har stor indvirkning på, hvor meget pollen der er i luften. Tørhed og sol er kilde til en stor mængde pollen, mes regn og overskyet vejr minimerer mængden. Ligesom der kan være stor forskel på DMI-pollentallene fra dag til dag, kan der også være store, daglige variationer. Pollentallene er typisk højest i eftermiddagstimerne, mens det er lavest om natten. Særligt for bynke gælder det, at tallet ofte topper i formiddagstimerne.

Pollensæsonen starter i april og varer indtil begyndelsen af oktober, hvor sommervarmen begynder at aftage. For de mennesker der er værst ramt af allergi, betyder det, at de kan have symptomer i større eller mindre grad i et halvt år.

Gå direkte til DMI Pollen: https://www.dmi.dk/pollen/