livnu.dk

Brug af DMIs radar – sådan gør du

Gå direkte til DMIs radar: https://www.dmi.dk/radar/

DMIs Radar-funktioner kan bruges til at se præcis hvor i landet der er nedbør og torden. Dette kan bruges til at forudse hvilke vejrfronter der er på vej ind over et givent område og dermed give et præcist billede over hvordan nedbøren kommer til at se ud indenfor kort tid.

Hermed kan du altså se om der et kraftigt regnskyl ind over din by eller om der kommer til at regne senere i Vejle.

Her finder du radarfunktionerne

Under ’Radar’ på DMIs hjemmeside kommer man ind på et vejrkort over det danske vejr som det er lige nu, samt vejrforholdene i det nærmeste Sverige og Norge. Til højre kan man vælge hvilke data der skal vises på kortet.

Under ’Radar med lyn’ kan man se, hvor i landet der lige nu er nedbør, og hvordan nedbøren har udviklet sig, og kan forløbe sig i løbet af de seneste og kommende timer. Svag nedbør vises på de turkise og lyseblå farver, og på i de gule og røde farver efterhånden som nedbøren tager til. Områder med lyn-nedslag vises som små røde kvadrater.

Radar med nedbørstype

Under ’Radar med nedbørstype’ kan man se hvilken type af nedbør der falder i de forskellige områder i Danmark og i hvilken grad den gældende nedbør optræder. Det vises som farvefelter. Eksempelvis betyder lyseblå ‘svag regn’, mørkeblå: ‘kraftig regn’, lysegul: ‘svag slud’, mørkerød ‘kraftig sne’.

Man kan se udviklingen på vejrkortet ved at trække i en lille bjælke i bunden af kortet.

På knapperne til venstre på kortet kan man komme ind, og man kan navigere ved at trække rundt på kortet.

Hvis man skal se de forventede nedbørsforhold længere fremme end en time fremme, får man et mere præcist billede ved at bruge nogle af DMIs mere traditionelle vejrfunktioner. Såsom de lokale døgnprognoser.

Bruger man appen finder man radarmålingerne under kort og radar. Her kan man ligeledes skifte mellem at se nedbør med lyn og se nedbørstype.

Hvordan fungerer DMIs radarer?

Vejrkortet opdateres hvert 5. minut, og modtager de seneste radar-målinger. Målingerne foregår ved at et kortbølget elektromagnetisk signal sendes op i skyerne.

Hvis signalet rammer en nedbørs-enhed, fx en regndråbe eller et snefnug tilbagereflekteres en del af signalet hvilket giver en måling på hvor langt væk dråben er. Radarens antenne roterer 360 grader rundt, hvilket tager ca. 3 minutter. Det gentages hvert 5. minut. Radaren kan måle op til 240 km væk og flere km op i atmosfæren.

Vejrkortets data stammer fra 5 forskellige placeringer i Danmark; Stevns (Sjælland), Virring (Midtjylland), Sindal (Nordjylland), Rømø (uden for Sydjyllands kyst) og Bornholm. Tilsammen danner de et billede over hvorhenne i landet der er nedbør.

Radarerne benytter en “dopplereffekt” til at klassificere nedbøren mere præcist. Det hjælper med at bestemme fortætningens og nedbørens volumen samt hvilken nedbørstype der er tale om, fx regn slud eller sne. Dopplereffekten giver også data om nedbørspartiklernes størrelse samt hvilken retning, og med hvilken hastighed, vinden bevæger partiklerne.

Gå direkte til DMIs radar: https://www.dmi.dk/radar/