livnu.dk

Elton John

 • (Sanger, pianist og komponist – en af de bedst sælgende kunstnere gennem tiderne)
 • Fødselsdag: 25. marts 1947 (Vædderen)
 • Født i: Pinner, England

I rock- og popmusikkens verden, hvis der er et navn, der vækker magi, må det være Sir Elton Johns. En engelsk sanger, pianist og komponist, Elton John fortsætter med at væve magi i sine kompositioner og tekster, der understøtter dem med sine sjælfulde fortolkninger. Hans fem årtiers karriere har været historisk og rekordstor bogstaveligt talt. Med over 300 millioner solgte plader er han en af de bedst sælgende musikkunstnere i verden. Han har nogle ganske uopnåelige bedrifter bag sig – syv på hinanden følgende amerikanske nummer 1 albums, 58 Billboard Top 40 singler, 27 Top 10, fire nummer 2 og ni nummer 1 sange. I 31 år i træk, dvs. fra 1970 til 2000, havde han mindst én sang i Billboard Hot 100. Han har mere end 50 Top 40-hits til gode, og det er ikke alt. Hans hyldest til prinsesse Diana, ‘Candle in the Wind 1997’, solgte over 33 millioner eksemplarer på verdensplan og er den bedst sælgende single i historien på de britiske og amerikanske singlehitlister selv i dag. Og hvis du tror, det er alt, hvad Elton John har til dig, så vent. Udover at være en bemærkelsesværdig engelsk sanger og pianist er han også en velkendt komponist, producere og endda skuespiller.

Hurtige fakta
Også kendt som: Sir Elton Hercules John, Reginald Kenneth Dwight
Alder: 75 år, 75 år gamle mænd
Familie:
Ægtefælle/ Eks-: David Furnish, Renate Blauel
Far: Stanley Dwight
Mor: Sheila Eileen Dwight
Søskende: Geoff Dwight, Robert Dwight, Simon Dwight, Stan Dwight
Børn: Elijah Joseph Daniel Furnish-John, Zachary Jackson Levon Furnish-John
Født land: strong> England
Citater af Elton John Pianists
Højde: 5’8″ (173 cm), 5’8″ hanner
Gruppering af mennesker: Gay
Personlighed: ESFP
Grundlægger/Medstifter: Elton John AIDS Foundation, Rocket Records, Rocket Pictures

Barndom og tidligt liv

 • Elton John blev født som Reginald Kenneth Dwight den 25. marts 1947 i Pinner, Middlesex, England, til Stanley Dwight og Sheila Eileen.
 • Han fik sin uddannelse fra Pinner Wood Junior School, Reddiford School og Pinner County Grammar School. Men han forlod studier før eksamen på A-niveau for at forfølge en karriere inden for musik.
 • Han begyndte at spille klaver i en tidlig alder, og i en alder af 11 vandt han et juniorstipendium til Royal Academy of Musik. Sådanne var hans evner, at han begyndte at komponere musik i en tidlig alder. Elton studerede på Royal Academy of Music i London i fem år.

Karriere

 • Elton Johns første job var som weekendpianist på et værtshus. Derefter indtog han flere roller, dannede et band med venner, arbejdede på et musikforlag, optrådte solo på hoteller. I 1962 dannede han bandet Bluesology.
 • I 1967 samarbejdede han med tekstforfatteren Bernie Taupin. Han skrev musikalske kompositioner til sidstnævntes tekster. Dette førte til begyndelsen på det historiske partnerskab, der stadig overlever i dag. ‘Scarecrow’ var den første sang, de to indspillede. I mellemtiden ændrede Dwight sit navn til Elton John efter Bluesology-musikere.
 • I 1968 blev Elton John og Taupin succesrige stabssangskrivere for DJM Records. De skrev og komponerede sange til andre sangere og musikere. Startende med lette tekster og fængende musik, skiftede de til mere komplekse former.
 • I 1969 fik Elton John sin første pause som sanger og kom med sit debutalbum ‘Empty Sky’. Han støttede det hurtigt med et opfølgende album, ‘Elton John’, der blev udgivet i april 1970. Albummet blev hurtigt hans første hitalbum, og nåede nummer fire på den amerikanske Billboard 200 og nummer fem på UK Albums Chart.
 • Den enorme succes med Elton Johns andet album gav ham impuls til at fortsætte med at lave musik. Derfor udgav han i 1972 ‘Honky Château’, som fortsatte med at blive hans første amerikanske nummer et album. Dette var kun begyndelsen, da det, der fulgte, var en række af syv på hinanden følgende amerikanske nummer et-album.
 • Hans første sang, der nåede den amerikanske Billboard Hot 100 nummer ét, var ‘Crocodile Rock’ fra popalbummet ‘Don’ ‘t Shoot Me I’m Only the Piano Player’. Hans album ‘Goodbye Yellow Brick Road’ fra 1973 fik en kultstatus, da det var et øjeblikkeligt hit både kritisk og populært. Albummet etablerede hans ry som en glam rockstjerne.
 • Efter at have opnået en stjernestatus, dannede han sit eget label, The Rocket Record Company. Men i stedet for at udgive sine egne plader på Rocket, underskrev han et tilbud med MCA.
 • I 1974 udgav MCA sit Greatest Hits-album, et nummer ét i Storbritannien og USA, som blev certificeret Diamond af RIAA. Dette blev efterfulgt af ‘Caribou’ fra 1974 og
 • det selvbiografiske album ‘Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy’ fra 1975. Det debuterede som nummer et i USA og blev det første album nogensinde til at gøre det.
 • Succesen blev hurtigt gentaget af det rockorienterede album, ‘Rock of the Westies’.
 • Selvom de tidlige 1970’ere var den mest succesrige periode for John, både kommercielt og kritisk, da hans syv på hinanden følgende album nåede nummer et i USA, blev John lige så berømt for sine liveshows og sin påklædningssans. Han var kendt for at bære pompøse, over-the-top kostumer og briller til sine udførlige koncerter.
 • I 1976 nåede John toppen endnu en gang med duetsinglen ‘Don’t Go Breaking My Heart’ med Kiki Dee. Han tog en pause fra musikindustrien for at vende tilbage i 1978 med albummet ‘A Single Man’. Året efter blev han en af de første vestlige kunstnere, der turnerede i Sovjetunionen og Israel.
 • 1980’ernes årti var en anstændig periode i Johns karriere. Selvom han havde mistet sit Midas-touch inden for musik, var alt ikke væk takket være hans drikke- og stofproblemer. Han producerede adskillige kæmpehits i løbet af denne tid, herunder ‘Little Jeannie’ ‘Empty Garden (Hey Hey Thanks)’, ‘I’m Still Standing’, ‘I Guess That’s Why
 • They Call It The Blues’ og ‘That’s What Friends Are For’, som nåede nr. 1 i USA. Han optrådte adskillige live-shows i løbet af denne tid.
 • Han åbnede årtiet af 1990 med stil med sin første single ‘Sacrifice’, der ramte førstepladsen på britiske hitlister. Det blev hans første solo britiske hitsingle. Efter en række hitsingler og albums forsøgte han sig på andre områder.
 • Sammen med Tim Rice skrev han sangene til Disney-animationsfilmen ‘Løvernes Konge’ fra 1994. Partituret blev uhyre rost og vandt ham endda hans første Oscar-pris for ‘Can You Feel the Love Tonight’.
 • Elton John optrådte med ‘Candle in the Wind 1997’ ved prinsesse Dianas begravelse. Den blev den hurtigste og bedst sælgende single gennem tiderne og solgte til sidst over 33 millioner eksemplarer på verdensplan. Det var den bedst sælgende single i UK Charts historie, den bedst sælgende single i Billboards historie og den eneste single certificeret Diamond nogensinde i USA.
 • I 2003 scorede Elton John sin femte britiske nummer et. single med ‘Are You Ready for Love’. Da han vendte tilbage til musikteater, komponerede han musik til en West End-produktion af Billy Elliot the Musical i 2005 med dramatikeren Lee Hall. Showet åbnede for stærke anmeldelser og blev den ellevte længstvarende musical i West
 • Sluthistorien. Den har vundet 80 internationale priser og er blevet set af over 5,25 millioner mennesker i London og næsten 11 millioner mennesker verden over.
 • I tiåret af 2010’erne har Elton John optrådt til en række forskellige shows. Han har hænderne fulde med koncertshows, live-optrædener, remix-albums, optrædener ved prisuddelinger og så videre.
 • I 2016 kom han med sit 32. studiealbum ‘Wonderful Crazy’, som også var hans sidste en.