livnu.dk

Kanye West

Biografi
Kanye Omari West (født 8. juni 1977 i Atlanta, Georgia) er en Grammy-belønnet rapper, producer, forfatter, designer og sanger. Han begyndte at lave beats og rappe i begyndelsen af 90’erne i Chicago, IL, USA, da han dannede rapgruppen Go Getters med indfødte fra Chicago, GLC og Really Doe. Han vandt senere landsdækkende popularitet i New York, da han begyndte at producere numre for kunstnere som Jay-Z, Twista, Mase, Talib Kweli og Alicia Keys. Wests produktionsstil bruger ofte ophøjede vokalsamples, normalt fra soulsange, med hans egne trommer og instrumenter.

Den første store labelsang, han producerede, var The Truth af Beanie Sigel, og hans første store udgivelse med hans varemærke vokal sampling stil var This Can’t Be Life, et nummer fra Jay-Z’s The Dynasty: Roc La Familia. West sagde, at han fremskyndede trommeslaget i Dr. Dres Xxplosive for at bruge som erstatning for sine trommer på This Can’t Be Life. West har sagt, at Wu-Tang Clan-produceren RZA påvirkede ham i hans stil, og har ved adskillige lejligheder sagt, at Wu-Tang-rapperne Ghostface Killah og Ol’ Dirty Bastard var nogle af hans all-time favoritter. Sagt af Kanye West: “Wu-Tang? Mig og mine venner taler om det hele tiden… Vi tror, at Wu-Tang havde en af de største påvirkninger, hvad angår en bevægelse. Fra slang til kjolestil, sketcher, prøverne. I lighed med den [produktion]-stil, jeg bruger, har RZA gjort det.” I 2004 (efter at være blevet skubbet til side af mange pladeselskaber, der følte, at han ikke var en markedsvenlig hiphop-kunstner), lykkedes det ham at udgive sit debut-soloalbum,

The College Dropout på Roc-a-Fella Records . Albummet modtog kritikerros og definerede den stil, som West ville blive kendt for: “ordspil” og tung sampling af soul- og rnb-numre fra 70’erne. Han er også kendt for sine politisk ladede rim og kontroversielle opførsel både inden for og uden for musikkens rige. Han har siden udgivet yderligere fem albums, som alle har modtaget adskillige priser, stor kommerciel succes og kritikerros. Senregistrering (2005); Eksamen (2007); 808s & Heartbreak (2008); My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010); Yeezus (2013). My Beautiful Dark Twisted Fantasy, Wests femte studiealbum, blev udgivet i november 2010 til strålende anmeldelser fra kritikere, hvoraf mange beskrev det som hans bedste værk, der styrkede hans comeback. I skærende kontrast til hans tidligere indsats, som bød på en minimalistisk lyd, anlægger Dark Fantasy en maksimalistisk filosofi og beskæftiger sig med temaer om berømthed og overskud.

Pladen inkluderede det internationale hit All of the Lights og Billboard-hits. Power, Monster og Runaway, hvoraf sidstnævnte akkompagnerede en 35-minutters film af samme navn. I løbet af denne tid startede West det gratis musikprogram GOOD Fridays gennem sin hjemmeside, der tilbyder en gratis download af tidligere ikke-udgivne sange hver fredag i ugen, hvoraf en del var inkluderet på albummet. Dark Fantasy gik videre til platin i USA, men dens udeladelse som kandidat til årets album ved den 54. Grammy Awards blev set som en “snub” af flere medier. Efter et hovedsæt på Coachella 2011, der blev beskrevet af The Hollywood Reporter som “et af de bedste hiphop-sæt nogensinde”, udgav West samarbejdsalbummet Watch the Throne med Jay-Z. Ved at anvende en salgsstrategi, der udgav albummet digitalt uger før dets fysiske modstykke, blev Watch the Throne et af de få store label-album i internetalderen for at undgå et læk.

Niggas i Paris blev pladens højeste chartsinglen, der toppede som nummer fem på Billboard Hot 100. I 2012 udgav West opsamlingsalbummet Cruel Summer, en samling numre af kunstnere fra Wests pladeselskab GOOD Music. Cruel Summer producerede fire singler, hvoraf to kom i top tyve af Hot 100: Mercy and Clique. West instruerede også en film af samme navn, der havde premiere på filmfestivalen i Cannes i 2012 i en skræddersyet pyramideformet pavillon med syv skærme. Sessioner til Wests sjette soloindsats begynder at tage form i begyndelsen af 2013 i hans egen personlige lofts stue på et hotel i Paris. Fast besluttet på at “underminere det kommercielle” samlede han endnu en gang tætte samarbejdspartnere og forsøgte at inkorporere Chicago drill, dancehall, acid house og industriel musik.

Primært inspireret af arkitektur, fik Wests perfektionistiske tendenser ham til at kontakte Produceren Rick Rubin femten dage tilbage for sin frist til at strippe pladens lyd til fordel for en mere minimalistisk tilgang. Den første promovering af hans sjette album omfattede verdensomspændende videoprojektioner af albummets musik og live tv-optrædener. Yeezus, Wests sjette album, blev udgivet den 18. juni 2013 til fantastiske anmeldelser fra kritikere. Det blev rapperens sjette nummer et-debut i træk. Def Jam udsendte “Black Skinhead” til radioen i juli 2013 som albummets førende single. Den 6. september 2013 meddelte Kanye West, at han ville stå i spidsen for sin første solo-turné i fem år for at støtte Yeezus, med den amerikanske rapper Kendrick Lamar, der ledsagede ham undervejs.

I november 2013, West udtalte, at han arbejdede på og indspillede sit næste studiealbum. Albummet bliver produceret af Rick Rubin og q-tip. I april 2014 optrådte han i Futures nye single med titlen I Won. Personligt liv: West blev født i Atlanta, Georgia. Da han var tre år gammel (som nævnt i Hey Mama) blev hans forældre skilt, og han flyttede med sin mor til Chicago, Illinois. Hans far, Ray West, var en tidligere Black Panther; en af de første sorte fotojournalister ved Atlanta Journal-Constitution; og er nu kristen rådgiver. Kanyes afdøde mor, Dr. Donda West, arbejdede som professor i engelsk ved Clark Atlanta University og formand for den engelske afdeling ved Chicago State University, før han trak sig tilbage for at fungere som Kanyes manager.

Han blev senere opdraget i en højere middelklassebaggrund og gik på Polaris High School i forstaden Oak Lawn, Illinois efter at have boet i Chicago. Efter at have gået på The American Academy of Art, en kunstskole i Chicago, gik West på Chicago State University, men droppede til sidst ud på grund af dårlige karakterer og for at fortsætte med at arbejde på sin musikkarriere. Mens han gik i skole, producerede West for lokale kunstnere, blandt andet på rapperen Gravs debutalbum [album artist=grav]Down to Earth[album]. Han vandt senere berømmelse ved at producere hitsingler for store hiphop/R&B-kunstnere, herunder Jay-Z, Talib Kweli, Cam’ron, Paul Wall, Common, Mobb Deep, Jermaine Dupri, Scarface, The Game, Alicia Keys, Janet Jackson og John Legend blandt andre. Han “spøgelsesproducerede” for sin engang mentor Deric Angelettie ifølge hans sang Last Call og krediteringerne af Nas’ Poppa Was a Playa. Kanye er forlovet med Kim Kardashian.