livnu.dk

Shakur, Tupac Amaru

(f. 16. juni 1971 i Brooklyn, New York; d. 13. september 1996 i Las Vegas, Nevada), skuespiller og ophavsmand til den musikalske stil kaldet “gangsta rap”, fejret for sine sange om den sorte indre by .

Shakurs mor, Afeni Shakur (født Alice Faye Williams), var medlem af Black Panther Party, en radikal politisk organisation. Hans far, William M. Garland, tilhørte også partiet. På tidspunktet for Tupac Shakurs undfangelse var Afeni Shakur gift med Lumumba Abdul Shakur, et andet medlem af Black Panthers, som var blevet fængslet. Efter at have hørt om hendes graviditet, blev Lumumba skilt fra hende. Under graviditeten blev Afeni Shakur fængslet i Women’s House of Detention i New York Citys Greenwich Village, og hun blev efterfølgende frikendt for anklager om sammensværgelse, der involverede et bombeangreb. Afeni Shakur og hendes unge søn Tupac led økonomiske vanskeligheder og flyttede ofte mellem 1975 og 1983, boede i Bronx, Harlem, og lejlighedsvis i hjemløse krisecentre.

På grund af dette urban-nomadiske liv blev Shakur ikke længe. – sigte drengevenskaber. “Jeg græd hele tiden,” huskede han senere i et interview. “Min vigtigste ting var, at jeg ikke kunne passe ind, for jeg kom alle steder fra. Jeg havde ingen venner, som jeg voksede op med.” Da drengen spurgte om navnet på sin far, fortalte Afeni Shakur sin søn, at hun ikke vidste, hvem hans far var. Denne mangel på viden plagede de unge.

I september 1983 blev tolv-årige Shakur tilbudt en rolle i 127th Street Ensemble, en teatergruppe i Harlem. Han portrætterede Travis i stykket A Raisin in the Sun. Han begyndte at spille skuespil og følte, at gennem hans livserfaringer kom optræden let til ham.

I mellemtiden var hans mor blevet hooked på crack-kokain. Hendes elsker, blot kendt som “Legs”, opmuntrede hendes afhængighed. Shakur “adopterede” Legs som en surrogatfar, men Legs døde af et hjerteanfald forårsaget af et knæk i en alder af 41.

I et forsøg på at starte på en frisk i Baltimore, indskrev Shakurs mor ham på byens skole for Kunst. Han studerede skuespil og ballet. Han havde allerede skrevet en rapsang under navnet “MC New York.” Shakurs lærere anerkendte selvtilliden og talentet, der senere ville tjene ham som en succesfuld skuespiller. Shakur huskede i et interview en lærers indsats for at give lidt vejledning: “En gammel hvid fyr, og jeg var en lille sort knægt fra ghettoen. Det var ud over ham at hjælpe mig.” Før Shakur kunne tage eksamen, flyttede hans familie til Marin City, Californien. Han gik aldrig tilbage til skolen. “At forlade den [Baltimore] skole påvirkede mig så meget,” kommenterede Shakur. “Selv nu ser jeg det som det punkt, hvor jeg kom af sporet.”

Alligevel ville Shakur om et par år være på turné som danser-rapper for gruppen Digital Underground. I 1991 fik han sin indspilningsdebut med Digital Underground på albummet This Is an EP Release. Albummet blev senere certificeret som guld. 2Pacalypse Now, udgivet i november 1991, blev hyldet som en afgang for R&B-musik, og det slyngede Shakur til national anerkendelse. På albummet rappede han til sorte unge om den verden, de kendte, mens et skud-backbeat sparkede med rytme. Der var fortællinger om teenagegraviditet, bande banging, salg af stoffer og om at være indesluttet for længe i en andens drøm. Det var sandhedens stemme til rastløse og undertrykte afroamerikanske mænd i slutningen af det tyvende århundrede.

På dette tidspunkt dannede han en filosofi kaldet “Thug Life” og havde disse ord, et akronym, der indeholdt en vulgarisme , tatoveret med store bogstaver hen over hans bækken. Filosofien hævder, at had til børn ødelægger alles liv. Han følte, at bøller i det væsentlige var uelskede og var ofre, der ikke havde andet valg end at bære våben for at beskytte det lille, de havde. På hans ryg var ordene “Laugh Now, Cry Later” tatoveret. Dette var beregnet til at skræmme alle, der følte, at de kunne stikke Shakur i ryggen og slippe af sted med det. Gennem disse udtryk søgte han at beskytte alt, hvad han havde, mod at blive taget af en verden, han ikke stolede på. Da han blev spurgt om, hvorfor han blev en “bøller”, svarede han: “For hvis jeg ikke gør det, vil jeg miste alt, hvad jeg har. Hvem skal ellers elske mig end bøllerne?”

I 1992 fik Tupac ros for sin debut på storskærm i filmen Juice. I april 1993 blev rapsangeren, midt i andre løb med politiet, anholdt i Lansing, Michigan, for at have svinget et baseballbat mod en anden performer under en koncert. Han blev idømt ti dages fængsel. Shakurs mange skrammer med loven påvirkede ikke pladesalget negativt, og hans Strictly 4 My NIGGAZ (1993) fik platin. Også i 1993 blev filmen Poetic Justice, med sangerinden Janet Jackson og Shakur, udgivet. Ved Halloween det år blev Shakur arresteret for angiveligt at have skudt to politibetjente fra Atlanta. Disse anklager blev til sidst frafaldet.

Så, blot atten dage senere, blev Shakur hentet i New York City på anklager om seksuelt misbrug, efter at en teenagepige blev angrebet på et fornemt hotel på Manhattan. Den 10. marts 1994 blev Shakur idømt femten dages fængsel for at have slået instruktøren Allen Hughes. Det år så biografgængere Shakur spille en urolig narkohandler i Above the Rim. Hans problemer i det virkelige liv fortsatte i 1994, da han blev skudt og bestjålet i et Times Square-optagestudie. Sagen forblev uopklaret, og i begyndelsen af 1995 startede Shakur sin dom i New Yorks Rikers Island-fængsel for sin overbevisning om seksuelt misbrug. Mens han var bag tremmer, fandt han ud af, at hans nye album Me Against the World havde ramt nummer et på Billboard magazines pophitlister. Den 29. april 1995 giftede han sig med Keisha Morris, mens han var fængslet, men parret blev hurtigt fremmedgjort.

I fængslet opgav Shakur sin voldelige filosofi og sagde: “Hvis Thug Life er virkeligt, så lad en anden repræsentere det, fordi jeg er træt af det. Jeg repræsenterede det for meget.” I oktober 1995 betalte Death Row Records-direktør Marion “Suge” Knight en 1,4 millioner dollars kaution for at løslade Shakur fra fængslet. Artisten fløj straks til Los Angeles for at underskrive en pladekontrakt med Death Row og udgav kort efter raps første dobbelt-cd, All Eyez on Me.

Tilbage i New York til MTV Music Video Awards den 4. september I 1996 formåede Shakur at komme i slagsmål. Tre dage senere, den 7. september 1996, blev han skudt fire gange i brystet efter at have forladt en Mike Tyson-boksekamp i Las Vegas. Med fem fod ti og 168 pund var den femogtyve-årige Shakur lille sammenlignet med den massive 300-pund “Suge” Knight, der kørte i bilen med ham den aften. Det rygtedes, at Shakurs skyderi var en del af en lang græstørvskrig mellem Knight og Bad Boy Records’ Sean “Puffy” Combs; dette kunne dog ikke underbygges, da pistolmanden ikke blev fundet. Shakur blev hastet til University Medical Center, hvor hans højre lunge blev fjernet. Seks dage efter skyderiet blev Shakur erklæret død. Hans lig blev kremeret.

Shakurs død skabte angiveligt en fuldstændig krig mellem de regerende gangsta-rap-pladeselskaber, Combs’ Bad Boy Records i New York City og Knight’s Death Row Records i Los Angeles. Seks måneder efter Shakurs død blev Biggie Smalls, også kendt som Notorious BIG, en 400-punds gangsta-rapper med Bad Boy Records, skudt ned uden for Petersens Automotive Museum i Los Angeles. I begyndelsen af 1997 blev Knight idømt ni års fængsel for overtrædelse af betinget fængsel i forbindelse med et slagsmål. Fans, der blev syge af den vold, der blev fremmet af denne musik og dens impresarioer, vendte sig til anden musik og former for underholdning. Bad-boy-glamouren var forsvundet i våbenrøg.

Shakurs brug af tekster fyldt med voldeligt, seksuelt og profant sprog, og hans selvfremstilling som en gangster og en fredløs, hjalp med at sælge adskillige millioner plader, gør ham til en af de mest populære – og tragiske – musikere i 1990’erne. Som pastor Jesse Jackson kommenterede efter Shakurs mord: “Nogle gange er lokket ved voldelig kultur så magnetisk, at selv når man overvinder det med materiel succes, bliver det ved med at kalde. Tupac kunne bare ikke bryde cyklussen.”